Over Madagaskar, vanille en mijzelf

Omega

Mijn naam is Omega, ik ben geboren en opgegroeid in de SAVA-regio in Madagaskar. Toen ik in Nederland kwam in 2014 zag ik het grote verschil met heel veel dingen tussen Nederland en Madagaskar, vooral dat hier alles goed georganiseerd is.
 
Dia tonga tato an-tsaina ny hevitra hoe hamboly lavanio any Madagasikara mba hanomezana fahafahana hanana asa ivelomana hoan'ireo izay tsy manana izany, mba hahafahany hanana toky kokoa amin'ny fiainany andavan'andro sy izay rehetra manodidina izany. Tamin'ny 2016 dia nanomboka namboly lavanio izahay mba hanatanterahana izany faniriana izany ary nanomboka tamin'izany dia mikarama ireo olona miasa ao zahay avo indroa heny nohon'ny karama fahita andavan'andro.
 
Raha mividy ity lavanila ity ianao dia manampy anay tokoa hanome fahafahana misimisy kokoa ireo mponina any Madagasikara izay tsy manana asa mba hanana izany sy fiainana tsaratsara kokoa.
Lavanila

Madagasikara

Madagaskar is een fantastisch land om op vakantie te gaan.

Maki’s, baobabs, regenwoud, woestijn, wandelen duiken en strand: Madagaskar is een droombestemming voor liefhebbers van het buitenleven – de helft van het plezier is de reis naar al deze ongelooflijke attracties.

Blog

Vanille plantage

Het klimaat in Madagaskar is heel geschikt voor het verbouwen van vanille. We beginnen met het planten van een andere plant die ‘Valavelona’ heet. Na een paar maanden komt de vanille-slingerplant er bij.

In Madagaskar zorgen de vrouwen voor de bestuiving van de planten, met de hand. Dit moet in een dag gebeuren, omdat de bloemen van de vanilleplant maar een dag bloeien. Oogsten doen vrouwen en mannen samen. We plukken de vanille peulen als ze nog niet rijp zijn. We verhitten de peulen dan enkele minuten in heet water. Daarna laten we ze langzaam drogen door ze ongeveer 3 uur per dag in de zon te leggen. Dit leidt tot een fermentatieproces. De vruchten verkleuren daarbij van lichtgroen naar glimmend zwart en krijgen hun prachtige, aromatische geur en smaak.

Op de foto ziet u Victor, die de vanille peulen inspecteert.

Blog

Vanille kopen

  • 100% biologische vanille. De vanillestokjes zijn vrij van pesticiden en worden op een organische manier geteeld zonder kunstmest.
  • De bio vanille is afkomstig van de eigen plantage en van boeren uit dorpen in de omgeving. Onder andere mijn opa (82 jaar), een aantal neven en broer verbouwen vanille.
  • Tsy misy mpanelanelana (mpandraharaha, mpanondrana) izay mahazo tombony amin'ny fividianana fotsiny ho fifaninanana.
  • kalitao avo lenta: mivantana avy amin'ny mpamboly mankany aminao (amin'ny alàlan'ny ahy)
  • Lavanio tonga avy any Madagasikara isaky ny 14 andro.
Lavanila

Koop uw vanille bij ons.

 

  • 100% biologisch
  • vers, iedere 14 dagen verse aanvoer
  • goede prijs
Tranom-barotra