Kerstkoekjes | Maankoekjes
Hoe maak je Vanillekipferl (traditionele duitse/ oostenrijkse/ europese kerstkoekjes). Geniet van deze all-time favoriet! Ze smelten in je mond en winnen je grondig voor zich!
Ingrediënten
- 2 kopjes meel (250g)
- 1 eetlepel meel
- 1/2 kopje suiker (115g)
- 3/4 kopje boter (7 oz / 14 eetlepels / 200 g)
- 1/8 kopje boter
- 1 kopje gemalen amandelen, gemalen hazelnoten, gemalen walnoten of mixen (125 g)
- 2 theelepels vanillesuiker
- 1 stokje zaden van vanillestokje
- 1 eierdooier (medium)
- 1 snuifje zout
- 2 kopjes poedersuiker (240 g) om te bestrooien.
- 4 tl vanillesuiker om te bestrooien.
Instructies
- Meng boter, suiker, vanillesuiker, snuifje zout, zaadjes van 1 vanilleboon en eierdooier tot een goed mengsel.
- Voeg gemalen amandelen en bloem toe en meng alleen tot het net gecombineerd is.
- Draai het deeg uit op een werkvlak en kneed het deeg zachtjes tot een gladde massa.
- Wikkel het deeg in vershoudfolie.
- Koel het deeg gedurende minstens 1 uur, bij voorkeur overnacht tot het stevig en goed gekoeld is.
- Verwijder een deel van het gekoelde deeg. Bewaar het resterende deeg gekoeld terwijl u verder gaat.
- Kneed het deeg tot het glad is.
- Rol het deeg tot een klein blokje zo dik als een duim.
- Verdeel de kleine stam in plakken van 2 cm.
- Vorm elke plak tot een stevige, kleine bal.
- Vorm elke bal met de palm van je hand in plakjes van 5-6 cm. De kleine boomstammen moeten in het midden iets dikker zijn, met taps toelopende uiteinden.
- Buig het boomstammetje zachtjes in een halvemaanvormige vorm.
- Breng de sikkelkoekjes over op een met perkamentpapier bekleed bakpapier, ongeveer 3 cm uit elkaar.
- Bak de koekjes in de voorverwarmde oven op 180°C (350°F) op het middelste rekje gedurende ongeveer 10 – 15 min. Bak ze tot de randen licht goudkleurig beginnen te worden.
- Laat de koekjes op de bakplaat afkoelen.
- Meng de poedersuiker met de vanillesuiker.
- Bestrooi de sikkels met het suikermengsel.
Video
Notities
Hoeveelheden in kopjes (240 ml) en grammen! Duitstalige video met ondertiteling.
Prachtige vanille peulen, goede kwaliteit.
En leuk dat je het ( familie) verhaal achter de vanillestokjes weet.
Hartelijke dank Titia, veel plezier met vanille