Recepten met vanille

alexandra golovac nN AjO Pjgg unsplash square
maxresdefault

Kerstkoekjes | Maankoekjes

Selma
Hoe maak je Vanillekipferl (traditionele duitse/ oostenrijkse/ europese kerstkoekjes). Geniet van deze all-time favoriet! Ze smelten in je mond en winnen je grondig voor zich!
Bereidingstijd 15 min
baktijd 12 min
Tontalin’ny fikarakarana rehetra 27 min
Porties 75 koekjes

Ingrediënten
  

  • 2 kopjes meel (250g)
  • 1 eetlepel meel
  • 1/2 kopje suiker (115g)
  • 3/4 kopje boter (7 oz / 14 eetlepels / 200 g)
  • 1/8 kopje boter
  • 1 kopje gemalen amandelen, gemalen hazelnoten, gemalen walnoten of mixen (125 g)
  • 2 theelepels vanillesuiker
  • 1 stokje zaden van vanillestokje
  • 1 eierdooier (medium)
  • 1 snuifje zout
  • 2 kopjes poedersuiker (240 g) om te bestrooien.
  • 4 tl vanillesuiker om te bestrooien.

Instructies
 

  • Meng boter, suiker, vanillesuiker, snuifje zout, zaadjes van 1 vanilleboon en eierdooier tot een goed mengsel.
  • Voeg gemalen amandelen en bloem toe en meng alleen tot het net gecombineerd is.
  • Draai het deeg uit op een werkvlak en kneed het deeg zachtjes tot een gladde massa.
  • Wikkel het deeg in vershoudfolie.
  • Koel het deeg gedurende minstens 1 uur, bij voorkeur overnacht tot het stevig en goed gekoeld is.
  • Verwijder een deel van het gekoelde deeg. Bewaar het resterende deeg gekoeld terwijl u verder gaat.
  • Kneed het deeg tot het glad is.
  • Rol het deeg tot een klein blokje zo dik als een duim.
  • Verdeel de kleine stam in plakken van 2 cm.
  • Vorm elke plak tot een stevige, kleine bal.
  • Vorm elke bal met de palm van je hand in plakjes van 5-6 cm. De kleine boomstammen moeten in het midden iets dikker zijn, met taps toelopende uiteinden.
  • Buig het boomstammetje zachtjes in een halvemaanvormige vorm.
  • Breng de sikkelkoekjes over op een met perkamentpapier bekleed bakpapier, ongeveer 3 cm uit elkaar.
  • Bak de koekjes in de voorverwarmde oven op 180°C (350°F) op het middelste rekje gedurende ongeveer 10 – 15 min. Bak ze tot de randen licht goudkleurig beginnen te worden.
  • Laat de koekjes op de bakplaat afkoelen.
  • Meng de poedersuiker met de vanillesuiker.
  • Bestrooi de sikkels met het suikermengsel.

Video

Notities

Hoeveelheden in kopjes (240 ml) en grammen! Duitstalige video met ondertiteling.
Trefwoord kerstkoekjes, koekjes, maankoekjes

Gekruide Druivensap | Bisschopswijn | Gluhwijn | Met of zonder alcohol [Nederlands ondertiteld]

Selma

Video

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept